måndag 29 juni 2009

jag är här nu

hej. jag är här nu. jag har landat på det stora täcket.
Jag har en sak jag vill berätta om. Något jag fick höra
om när jag var ute o spelade lyra för vardagsgummorna
i förrgår. Det är historia som jag anser helt sensationell:

Barnen i berget

Under berget, i stora grottor urgröpta av tidvattnet, bor dom glömda barnen. Sedan länge vet man att det är så.
Man har försökt få kontakt med dem, men det finns överhuvudtaget ingen möjlighet att hitta den enda stigen, den stig som leder till schakten och gångarna.
I underjorden är kylan hård, där kan icke dagen skiljas från natt. Tungt vatten flödar mellan våningarna och det gäller att hålla andan när vågorna kommer.
Barnen kryper ihop och värmer sej vid enstaka glödansamlingar som också avger strimmor av ljus. En varm vind sveper ibland genom bergrummen. Den kommer från termiska kanaler i djupet.
Växtrötter, smågnagare och vissa sorters insekter står att finna i mindre omfattning. Barnen använder dem mest som föda, men blir, då kylan är svår också nyttjade som bränsle.
Smältvatten från bergets enorma glaciärer bullrar i gångarna. Forsande vattenfall, ett brus av livgivande bäckar. Naturens eviga kretslopp…

Barnen samlar på kristaller och salt från en mängd olika mineral. Det skänker dem trygghet att ha sysslor, om än bara dehär till synes meningslösa uppgifterna. Några av dem skapar förunderliga målningar och skulpturer. Med primitiva kritor och verktyg kan omgivningen bearbetas. En sällsam kultur framodlas på det här sättet, något som speciellt skulle ha intresserat en antropolog inriktad åt naivistiska konstprocesser.

onsdag 24 juni 2009

All those things

And here a message from our art sponsor Carpetcomber (John Daily, Stockholm):

Face paint. Bowling Pins. Tights. The animals of Africa. Talking about your own pussy. Pants made out of curtains. Soul absorbtion. Leather worn directly against the skin. Folk-trance music. Butterflies. Colored smoke. Casual lesbianism. Vegetable in cookies. Ankles. Planetary influence on personality. Spontaneous poetry. Curtains made out of pants. Hacky sacks. Frisbees. Strummin' in the moonlight. Telling stories with your hands. Getting a dog before an apartment. The Celestine Prophesy, Harry Potter, or The DaVinci Code. Concern about subliminal advertising. Tie-dying. Working with children while stoned. Fear of lasers. Fire going into or out of the mouth. Jingle bells. Any bells. Feather boas. Drum circles. Dream catchers. Dreadlocks. Wearing mud. Paintings of unicorns, rainbows, waterfalls, or sunsets. All religious, theatrical, and musical productions. "Breaking out" into song. Leg warmers. Beaded anything. Avoiding toothbrushes. Recycling yarn. Prancing about.

These are a few of my favorite things.


/Carpetcomber

lördag 20 juni 2009

Midsommar

Här är ett intressant inlägg från Alexander Chamberland som föreläst på klubb kristallen under våren. Glad midsommar!

http://drwannabee.blogspot.com/2009/06/midsommarfitta.html

fredag 19 juni 2009

Katter som mjauar
Vi försökte boka dem, men de är på turné.

torsdag 18 juni 2009

hip, hipster, hippie


Slangforskaren Clarence Major spårar ordet "hip" tillbaks till det västafrikanska/senegalesiska och gambianska verbet "hepi" som betyder "att se" och "hipi" som betyder "att öppna sina ögon". Att vara "hip" är att ha tillgång till hemlig kunskap.


Attityden "cool" har enligt David Toop sitt ursprung i västafrikansk magi, som ett sätt att uppföra sig för att nå vissa effekter. Genom jazz och blues hamnade denna attityd senare i den allmänna kulturen.


Under "jive"-perioden på 30-40 talet började afro-amerikaner använda ordet hip i betydelsen "sofistikerad, moderiktig och och helt up-to-date"


Ordet "hipster" myntades av Harry Gibson 1940, och användes under 40-och 50-talet för att beskriva jazzartister, och senare bohemisk alternativkultur i största allmänhet.


Precis som "hipster" är ordet "hippie" jazz-slang från 40-talet. 


Unga alternativkultur-anhängare i Greenwich Village kallades för "hips" för att de ansågs "in the know" eller "coola" i motsats till att vara "square".


I en essä från 1961 använder Kenneth Rexroth termerna "hipsters" och "hippies" för att beskriva unga människor som hänger sig åt afro-amerikanskt eller beatnik-nattliv.


Malcolm X refererar i sin självbiografi till ordet "hippie" som en term som afro-amerikaner använder för att beskriva en viss typ av vit som "uppförde sig mer svart än de svarta".

onsdag 17 juni 2009

Kristallen bygger forskningsstation i Folkets Park!


Kristallen har fått i uppdrag att fånga upp och förmedla de signaler i det atmosfäriska strålningsspektrat som ordinär utrustning inte kan uppfatta. Vi antar självklart utmaningen utan omsvep. 

Till vårt förfogande har vi fått en viss kulle i Folkets park, som kommer att byggas om till ett observatorium och experimentarium av ett slag som tidigare aldrig uppförts i Malmö. Ljud- ljus- och neurolingvistisk utrustning kommer att finnas på plats, och med hjälp av djupt fokuserade inbjudna tvärdisciplinära forskare leder vi väsentlig information ned från sfärerna, som under två dagar konstant registreras i den svarta låda vi placerat i katakombsystemet under Far i Hatten. 

Kristallens tält på kullen är förutom en forskningsstation en plats där man kan vila i sin egen existens, se gräset växa till tonerna av tretusen år gammal elektronisk musik, och uppleva bilder av fotoner som skjuts i slowmotion ur ett vibrerande ägg. Eller bara träffa likasinnade, lyssna på föredrag och få hjälp med att konstruera framtidens folkdräkter. Alla människor och djur är välkomna.

tisdag 16 juni 2009

The Trallala Boat

Vilda rykten florerade i helgen. Prins Bernhard skulle ha köpts i Venezuela av Clark Olofsson, som sedan själv körde båten till Malmö. Men det var visst en annan båt. Vad som däremot är helt sant är att båten är med i Elvisfilmen "GI Blues" från 1960. Elvis går ombord och inspekterar för att han vill öppna en nattklubb ombord (!)

Simon Spies vs Mogens Glistrup

Simon Spies och Mogens Glistrup tar en avstickare till Entebbe, där de spelar ett parti pingis under flygplansvingen. Till tonerna av Supertramps "Logical Song". Baserat på en sann historia. Denna musikal gick visst för fulla hus i Köpenhamn.tack till Lae för detta gyllene tips. http://lae.blogg.se/ (ja, han gillar flygplan)

Canary dreams

Approaching soldiers gave him an immediate and all-encompassing bloodrush. Anticipation of the impending melee initiated a scale of charisma otherwise unattainable by even the most boisterous of mortals.

/Carpetcomber

tisdag 9 juni 2009

Som barn på julafton

Vi fick leka med Ohpia:s projektorer. The Art of the Overhead, Stapelbädden 30/5

måndag 8 juni 2009

Helena

vi hyllar gudinnan Helena som fyller år idag. RIGHT ON SISTER!

Walpurgisnacht-The Movie

Walpurgisnacht from johan sundell on Vimeo.

The Trip - Fantasia (1970)tack till Emil Bromée och Sara Robertsson!

INDOKTRINERINGEN I SVERIGE (göran palm 1969)

Ska man ha folkstyre i ett land är det ju minst sagt rimligt att det mesta ägs gemensamt. Men så har vi det inte i Sverige.Här ägs det mesta av enskilda personer, och inte ens av många enskilda personer utan av några få.

Vår demokrati vilar på kapitalistisk grund och fungerar som stötdämpare för kapitalismens verkningar.

De allmänna valen omfattar endast politiker, inte kapitalförvaltare, företagschefer och ledande ämbetsmän.

Kapitalismens resurser när det gäller att bana väg för en borgerlig valseger är ju heller inte små: 80 procent av pressen plus rejäla kampanjbidrag till partierna – också detta ska vi uppleva som demokrati.

Det som förr kallades att tjäna pengar på andras bekostnad kallas numera att göra en positiv samhällsinsats av stor betydelse för vår välståndsdemokrati.

I ett samhälle som gör anspråk på att kallas en demokrati är det opassande att tala om klasser helt enkelt därför att man då lätt blir varse att vårt samhälles bas inte är det politiska systemet (demokrati) utan det ekonomiska systemet (kapitalism) och att klasserna är intimt förbundna med detta ekonomiska system. De demokratiska institutionerna reduceras då till en överbyggnad på denna bas, en ytterst viktig överbyggnad men som alla överbyggnader möjlig att rucka på och i värsta fall riva när basen så fordrar (konjuktursvacka, internationell kris etc.). Talar man nu inte om klasser utan ’grupper’, inte om kapitalism utan om ’blandekonomi’, inte om privategendom utan om ’näringsliv’, och samtidigt för en intensiv propaganda för de demokratiska institutionerna (’de folkvalda regerar’), då kan man ge allmänheten ett intryck av att det i själva verket förhåller sig tvärtom: att Sverige är ’en demokrati’ (bas) som i viss utsträckning (och i demokratins namn) tillåter fri företagsamhet (överbyggnad).

Valrörelser slukar mycket pengar i ett reklamsamhälle, och i USA måste man vara miljonär själv, eller åtminstone känna ett antal miljonärer, för att göra toppkarriär som politiker. Dessutom måste man ha ett politiskt program som miljonärerna inte ogillar, för ogillar miljonärerna ens politiska program får man ingen hjälp av deras TV-bolag, deras radiostationer, deras tidningar, deras reklamfirmor, och eftersom det inte finns några andra TV-bolag, radiostationer, tidningar och reklamfirmor kan man inte ens göra sig bekant bland väljarna. Men de gigantiska reklamjippon som man i USA alltjämt envisas med att kalla fria val gör alla tänkbara arbetarpartier chanslösa på förhand.

I Sverige har vi hittills sluppit denna kommersiella urartning bland annat därför att LO har pengar och Sveriges Radio inte är reklamägt. Men ju större valrörelserna blir – och ju större partipassiviteten mellan valrörelserna – desto större blir också möjligheterna att köpa röster smygande. Kvantiteten propaganda avgör även den svenska valutgången.

Lagom stötande orättvisor har blivit lösningen. Huvudsaken är att avundsjuka och gräl begränsas till de sekundära klassmotsättningarna i samhället, så att den primära klassmotsättningen döljs – och löntagarklassen upplöses. Det tycks vara på det sättet som klassamhället har ’försvunnit’ på arbetsmarknaden. Det har förhandlats bort.