måndag 27 juli 2009

Hela Nybro ska dansa och le på Kristallen

{bildrubrik} För 30-40 år sedan dansades det mycket på Kristallen i Nybro, vilket denna tavla som hänger i foajén minner om.


På 1960 och 70-talet dansade varje lördag runt 1 200 personer på danspalatset Kristallen i Nybro. Sedan ebbade dansbandsvågen ut och sedan dess har någon offentlig dans inte existerat i lokalerna. Men en ny dansbandsvåg är på frammarsch, vilket är en trend som Artisten inte är sena att haka på. Nu satsar de på att locka tillbaka alla danslystna till Kristallen där de bjuder in till en helkväll med både dans, gästartister och god mat för dem som önskar lite mer.

– Nu ska vi försöka vara lite banbrytande och ordna med mer än bara dans. Två timmar innan dansen och uppträdanden dukar vi upp buffén, sedan har vi tänkt oss det hela som en slags blandning mellan Let´s Dance och Sing along. Men det gäller att känna oss fram till vad Nybroborna vill ha, säger Matz Slättman, som tillsammans med "Matsarna" Krantz och Runberg samt Lena Häggbring driver Artisten i Nybro.

INNESTÄLLE FÖR DANSANTA
För 30-40 år sedan vallfärdades folk långväga ifrån för att dansa på Kristallen som var den tidens inneställe för de dansanta. Men tiderna ändras och dansbandseran byttes ut mot discoeran, vilket ledde till att danskvällarna miste sin popularitet. Men med populära TV-program som Dansbandskampen och Let´s Dance har dock intresset för dansen vaknat till liv igen.

Meningen med danskvällen är att flera generationer danssugna ska kunna samlas under samma tak. På scenen kommer under den fyra timmar långa danskvällen sammanlagt 14 personer att stå för underhållningen, vilket inbegriper dansbandet plus nio soloartister och talanger mellan 15 och 40 år. Två av timmarna blir solisternas under ledning av det erfarna femmannabandet Artistenz.

Fem av artisterna är helt nya, även för Artistenz, men Mats Slättman har hört vad de går för och tror mycket på nytillskotten.
– Man måste våga göra något nytt och jag tror att många i Nybro vill gå ut och ta en svängom, så nu hoppas vi på en trevlig danskväll som ska locka till många skratt och minnen. Vi blir nöjda om det kommer runt 300 personer och slår det väl ut är mycket möjligt att det också kan bli en uppföljning, säger Mats Slättman.


FAKTA:
Artistenz femmannaband består av kapellmästaren Mats Runberg som spelat i olika dansband sedan 1970-talet. Kalmarkillen Johan Miedel på elgitarr, en ölänning vid namn Janne Carlsson på gitarr, Emmabodasonen Per Mård på trummor och Orreforsaren och underbarnet Benny Gliding på
keyboard.

Solisterna är:
2008 års kulturstipendiat Anna Jonsson Nybro, Kristin Bäck från Kulturskolan i Kalmar, Lovisa Johnsson från Domkyrkokören i Kalmar, musikalartisten Johanna Gratte Vassmolösa, Frida Nilsson Färjestaden, känd från talangtävlingen och junior Eurovisionsuttagningen, dansbandssångerskan Jessica Johansson, Artistens Cissi Hansson, Sommarkvälls Tomas Pettersson och trubaduren från Halltorp, Jesper Pettersson.

ANN-HELÉNE THÖRNING


Cissi, vem ska baka bullarna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar